Η μαρέγκα είναι αφρώδες γλύκισμα, το οποίο αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και ασπράδι αυγού. Είναι βασικό συστατικό της ζαχαροπλαστικής, κυρίως της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας. Στο μείγμα της μαρέγκας συχνά προστίθεται κάποιος όξινος παράγοντας, όπως κρεμόριο, λεμόνι ή ξύδι, ενώ ενίοτε χρησιμοποιείται και άνθος αραβοσίτου ή ζελατίνη για την καλύτερη διατήρηση της ομοιογένειας. Στις μέρες μας συχνή είναι η χρήση κάποιου τεχνητού χρώματος συνήθως παστέλ απόχρωσης.
Η μαρέγκα χρησιμοποιείται τόσο ωμή, όσο και σε ψητή μορφή, αναλόγως το γλύκισμα και την επιθυμητή υφή του: στην ωμή του μορφή χρησιμοποιείται ευρέως για τη διακόσμηση κέικ και ταρτών, ενώ οι ψητές μαρέγκες αποτελούν παραδοσιακό γλύκισμα κεράσματος σε γάμους. Η μαρέγκα, ή αλλιώς μπεζές, θεωρείται ένα από τα πιο «υγιεινά» γλυκά, καθώς δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, αλλά υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων.
Αν και υπάρχουν αρκετές συνταγές μαρέγκας, η σύγχρονη ζαχαροπλαστική αποδέχεται τους εξής τρεις τύπους: τη γαλλική, την ελβετική και την ιταλική.
Στη γαλλική, όπου είναι η δημοφιλέστερη, χτυπάμε δυνατά ασπράδια με ζάχαρη άχνη, έως ότου το μείγμα «σφίξει».

γαλλικά μαρέγκα | zaxaroplasteia.com
Στην ελβετική μαρέγκα, χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μπεν-μαρί. Έπειτα αποσύρουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει. Η συνταγή αυτή αποδίδει ένα πιο σφιχτό μείγμα, περισσότερο κατάλληλο για ψήσιμο.

ελβετική μαρέγκα | zaxaroplasteia.com
Στην ιταλική εκδοχή, χτυπάμε ασπράδια με σιρόπι αντί ζάχαρης, έως ότου το μείγμα σφίξει. Η παραλλαγή αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι το αποτέλεσμα είναι πιο σταθερό. Δεν θα «ξεφουσκώσει» εύκολα, τόσο στο ψήσιμο όσο και στη διακόσμηση. Επιπλέον, λόγω της θερμοκρασίας του σιροπιού, η όποια πιθανότητα ύπαρξης σαλμονέλας και άλλων βακτηριδίων εκμηδενίζεται, καθιστώντας τη ως πλέον ασφαλή στη χρήση.

ιταλική μαρέγκα | zaxaroplasteia.com
Εσείς ποια συνταγή θα επιλέξετε;
